Bezoek een verkooppunt bij jou in de buurt
Ga terug naar overzicht

The Creative & The Chair: Christian Luiten

In de campagne ‘The Creative & The Chair’ staat onze geliefde Luna Lounge in de spotlight: een stoel met een tijdloos en elegant design gekenmerkt door organische, ronde vormen. Studio HENK heeft verschillende creatives uitgenodigd de Luna loungestoel naar eigen wens en smaak te customizen. Elk ontwerp is een unieke weerspiegeling van hun persoonlijkheid. 


De tweede in de reeks is Christian Luiten, mede-oprichter van kunstplatform Avant Arte. Samen met zijn compagnon Curtis Penning richtte Christian in 2015 de website en het Instagram-account Avant Arte op. Intussen telt het platform op Instagram 2,4 miljoen volgers en werken ze samen met artiesten uit de top van de kunstwereld, zoals Jenny Holzer, Elmgreen & Dragset en Daniel Arsham. Wij spraken Christian in zijn atelier in Amsterdam over het ondernemen in de kunstwereld en nog veel meer. 

 

Hoe is het om als jonge ondernemer tussen de top van de kunstwereld actief te zijn? 

“Ik vind het erg leuk. Het is een wereld waarin ik me wel thuis voel. Ik denk dat wij met Avant Arte ook echt iets toevoegen aan de kunstwereld, omdat we een jongere generatie kunnen bereiken. Dat is iets wat de traditionele kunsthandelaren en galeries niet altijd even goed lukt, dus gaan voor ons vaak deuren open waar die voor anderen misschien gesloten blijven. Als je jong bent, passievol bent en ervoor gaat, vinden de meeste mensen dat leuk en willen ze met je samenwerken.”

 

Jullie proberen de drempel te verlagen voor de startende, jonge kunstverzamelaar. Waarom zou je eigenlijk kunst verzamelen? 

“Een van de redenen om te beginnen met verzamelen is dat je op die manier verhalen kunt verzamelen. Vooral de verhalen die je zelf hebt bij een bepaald kunstwerk; een schilderij of object vertelt misschien iets over een bepaalde periode in je leven.” 

 

En wat is de gouden tip als je net begint met het collecten van kunst?

“Ga bij kunstenaars en galeries langs als je echt wil verzamelen en sta ervoor open van hen te leren. Een kunstwerk online zien en kopen is toch heel anders dan in het echt, dus ik adviseer eerst altijd langs te komen. Wij willen inderdaad de drempel verlagen voor verzamelaars die bij ons langs willen komen. Kortom: besteed er veel tijd en aandacht aan en ga echt op onderzoek uit voordat je iets koopt.”  

 

Je huis hangt vast vol met kunst, maar wat vind je mooi als het je interieur aangaat? 

“Ik ben fan van Pierre Paulin’s ontwerpen en toevallig is zijn enige zoon, Benjamin, een vriend mij. Hij gaat tevens ons kantoor opnieuw inrichten. Daarnaast hou ik van de ontwerpen van Mario Bellini. Ik vind het belangrijk items van dit soort designers te mixen met jongere, verrassende ontwerpers; ik wil niet zo’n cliché interieur dat veel kunstverzamelaars hebben – met veel Frans en Italiaans design. Ik zie een interieur ook als een kunstverzameling: het duurt even voor je wat opbouwt. Bovendien kost het ook tijd om je eigen smaak te ontdekken en erachter te komen wat je zelf mooi vindt.”    

 

Je bent gegaan voor de Luna in de stof Calvados Multibeige. Waarom die keuze? 

“Ik heb gekozen voor een neutrale kleur, zodat deze goed te combineren is met de uitgesproken kunstwerken die hier hangen, zoals de bijna kinderlijke schilderijen van Robert Nava – een kunstenaar die wij ontdekten toen hij nog vrachtwagenchauffeur was. Het komt vaak voor dat ik bepaalde meubeldesigns zie die ik mooi vind, maar die niet mijn interieur passen. Daarom is de optie om je eigen stof en kleur te kiezen voor mij echt ideaal.”  Geïnspireerd geraakt door Christian’s verhaal en zijn ontwerp voor de Luna? Personaliseer hier je eigen Luna en creëer een loungestoel die perfect bij jouw eigen smaak en interieur past. De mogelijkheden zijn eindeloos.