Onze Utrecht Brand Store is geopend
Ga terug naar overzicht

HENK at home met Jantine Vaartjes

In de serie ‘HENK at home’ gaan we langs bij mensen die ons inspireren om je een kijkje te geven in hun dagelijkse leven thuis. Dit keer bezoeken we Jantine Vaartjes, de Nederlandse redacteur van Scandinavian Living. 

Jantine woont in een minimalistische bungalow in Alkmaar samen met haar man Chris en twee kinderen. Naast haar baan als redacteur werkt ze al jarenlang als fotografe en styliste, en is ze eigenaresse van Pathou Studio. We spraken haar over haar werk, passie en liefde voor interieur, waar ze haar inspiratie vandaan haalt en welke rol duurzaamheid speelt in haar leven.

Hoe zou jij je interieur stijl omschrijven?
Minimalistisch maar warm, modern maar wel persoonlijk en vooral rustig en sereen zonder teveel overdaad. Ik vind het lastig om echt een specifieke stijl te omschrijven. Ik doe vooral veel dingen op gevoel en probeer steeds vaker mijn keuzes te baseren op mijn innerlijke gevoel en me niet te laten afleiden door wat andere ervan vinden. Uiteindelijk blijkt het toch vaak dat dat mijn eerste gevoel goed was. Ik weet nog precies het moment dat ik voor het eerst Kopenhagen bezocht en dit was voor mij was dit een gevoel van thuiskomen. Eindelijk werd bevestigd dat mijn stijl niet saai was.
 
Naast editor van het blad Scandinavian Living, ben je ook stylist en fotograaf Waar laat jij je door inspireren?
Inspiratie is voor mij overal, in winkels, op straat, magazines, het bezoeken van andere steden maar zeker ook op Instagram door het volgen van mensen met een eigen stijl. Dit hoeft niet perse alleen interieur te zijn, maar ook mode inspireert mij enorm. Het zijn vooral combinaties van kleuren, vormentaal en materialen die mij kunnen inspireren. Mijn vriendinnen zien precies aan mijn blik wanneer ik iets mooi vind als ik op een bepaalde manier een omgeving of zelfs iemand die langsloopt bekijk. Ik kan het zo inspirerend vinden als iemand echt een eigen stijl heeft en deze ook durft te laten zien. Net niet standaard en eigen vind ik heel inspirerend.
 
Wat is voor jou belangrijk bij het aanschaffen van een nieuw meubelstuk?
Ik kijk vooral wat mijn eerste gevoel zegt. Comfort is zeker belangrijk vooral in een gezin met kinderen, dus dat is in de meeste gevallen iets wat belangrijk is bij aanschaf van een meubelstuk. Ik moet eerlijk toegeven dat ik soms ook iets echt mooi kan vinden vanwege een bepaalde vorm waarbij het comfort dan ondergeschikt is. Ik krijg dan een plaatje in mijn hoofd waarbij het meubelstuk meer een object in huis wordt. Ik kijk vooral ook hoe het meubelstuk een verhaal aangaat met de omgeving en de rest van de meubels.
 
Wat is je favoriete ruimte in huis en waarom?
Ik heb niet echt een favoriete ruimte, ons hele huis voelt zo fijn. Doordat wij wonen in een bungalow, die wij volledig hebben gerenoveerd, maken wij optimaal gebruik van alle ruimtes en is er eigenlijk altijd wel een verbinding met verschillende ruimtes. In de winter vind ik het bijvoorbeeld heel fijn in mijn werkkamer te zijn, welke eigenlijk ook meer een soort van tweede woonkamer is met een heerlijke bank, veel donker hout en ook een televisie. We houden ervan om filmavonden te houden en te cocoonen in je eigen huis. Maar in de zomer daarentegen staan de deuren naar ons terras en tuin altijd open en hebben we veel meer een verbinding met buiten wat dan weer een tweede leefruimte wordt. Het voelt dan bijna als een soort vakantie.
 
Hoe speelt duurzaamheid een rol in jouw dagelijkse leven?
Duurzaamheid is niet meer weg te denken en in mijn werk als redacteur kom dit dagelijks aan bod. Het is mooi om te zien hoeveel initiatieven er zijn op het gebied van duurzaamheid en merken die zich hiervan steeds bewuster worden. Bij het maken van keuzes is het goed om te kijken naar de kwaliteit, het gebruik van materialen en om bewuster keuzes te maken bij de aanschaf van iets nieuws. Geef bijvoorbeeld iets een tweede leven door er op een andere manier naar te kijken of denk net iets langer na of je iets echt wel nodig hebt. In je dagelijks leven kunnen het al kleine dingen zijn die je veranderd waardoor je een verschil maakt.
 
Je hebt gekozen voor onze Slant eettafel en Ode eetkamerstoelen, wat spreekt je aan in deze designs? 
Wat ik mooi vind aan de Slant eettafel is de vormentaal met een subtiele organische vorm. Niet te overdadig maar wel net iets anders dan gebruikelijk. De tafel is in het echt nog mooier dan op de foto en ik ben heel blij met de lichtere kleur hout in combinatie met onze zwarte houten muur. Ook vind ik het erg mooi combineren met de donkere houten roomdivider in ons huis. Alles wordt net iets zachter door deze combinatie en de rondere vormen. De stoelen maken het zachte gevoel helemaal af en vind ik echt een tijdloos ontwerp dat in bijna elk interieur wel mooi staat.