Ga terug naar overzicht

5 stappen om de perfecte eettafel samen te stellen

De juiste eettafel geeft een ruimtelijk gevoel en nodigt uit voor mooie diners met zinvolle gesprekken. Bij de keuze voor zo'n middelpunt van je kamer zijn er veel factoren om rekening mee te houden; denk aan de grootte, vorm, het ontwerp en de afwerking van de tafel. Volg deze vijf stappen en het samenstellen van de ideale tafel wordt zo een stuk makkelijker.
 

Stap 1: Evalueer de grootte van je eetkamer

Het doel van een eettafel is (naast het gebruiksaspect) dat het goed in de ruimte past en een ruimtelijk gevoel geeft. Het is daarbij belangrijk om er van uit te gaan dat je zo’n 70-80 cm tussen de eettafel en de muur nodig hebt om comfortabel te kunnen zitten. Wil je om de eettafel heen kunnen lopen? Dan raden wij aan om 90 cm vrije ruimte aan te houden.


Stap 2: Kies een vorm dat het beste in de ruimte past

Bij HENK hebben wij een uitgebreide selectie van ronde, ovale, rechthoekige en blobvormige tafelbladen. Welke het beste in jouw ruimte past is afhankelijk van de grootte en de vorm van de kamer.

In een vierkante kamer raden wij een ronde eettafel aan en die in het midden van de ruimte te plaatsen. Zo creëer je een opstelling met een centraal punt, wat uitnodigt om aan te schuiven en een gezellige en inclusieve sfeer geeft.

Overweeg voor een lange en smalle eetkamer een rechthoekig of een plat ovaal blad, om zo de lengte van de ruimte te benadrukken.

In een grote ruimte adviseren wij een ovaal blad, om met de ronde, subtiele vormen de andere vormen in de ruimte wat te verzachten. Of kies het unieke Blob tafelblad, wat met zijn organische vorm zonder twijfel een bijzonder object in de ruimte zal zijn.


Stap 3: Materiaal en afwerking

De keuze van het materiaal is allereerst een kwestie van smaak, maar daarom niet minder belangrijk. Hou vandaar tijdens de keuze van het materiaal en afwerking altijd je eigen levensstijl in gedachten.

Met kinderen in huis is een duurzaam blad met een natural of natural light hardwax afwerking een goede optie. Deze bladen zijn beschermd met een hardwaxolie wat ze minder krasgevoelig maakt. Ook de gekleurde HPL-bladen zijn een slimme keuze, aangezien krassen gemakkelijk met een magische spons te verwijderen zijn.

Ben je op zoek naar een donkere tafel? Dan hebben wij tafels van gerookt eiken- en notenhout in de collectie die beschermd zijn met een natural lak.


Stap 4: Bepaal het frame en de randen van het blad

In de configurator op onze website bieden we de keuze uit negen frames die samen met de tafelbladen gecombineerd kunnen worden. Ze variëren tussen het bijzondere Butterfly frame, of het strakke, minimalistische frame van de New Classic.

en unieke eigenschap die alle frames gemeen hebben is de mogelijkheid ze op drie verschillende plekken onder te ovale en rechthoekige bladen te plaatsen. Hiermee creëer je gemakkelijk verschillende zitplaatsen en geeft elke opstelling een andere, unieke uitstraling.

Plaats de poten aan de uiteinden van de tafel voor meer zitplaatsen aan de lange zijden van de tafel, terwijl een frame dat dichter naar het midden staat de mogelijkheid geeft om van het hoofd van de tafel gebruik te maken.

Ook de afwerking van het blad is een belangrijk onderdeel om de tafel jouw eigen uitstraling te geven. Zo is er de keuze tussen een rechte en een aflopende rand. Kies voor een rechte rand voor een eigentijdse en robuuste uitstraling, of een verfijnde, elegante uitstraling met de aflopende rand.


Stap 5: ontwerp je eigen tafel!

Ben je klaar om je eigen eettafel te ontwerpen? Gebruik dan onze online configurator om je droomtafel online samen te stellen en kies uit ons aanbod kleuren, maten en afwerkingen. Heb je behoefte aan meer inspiratie of begeleiding? Boek dan een gratis interieur advies sessie om samen met onze interieuradviseurs in Amsterdam of Antwerpen in gesprek te gaan.