Gratis salontafel bij een aankoop vanaf €1.000
Ga terug naar overzicht

Zo vind je de perfecte zitbank

Je bent net naar een nieuwe woning verhuisd of gaat misschien binnenkort wel verhuizen en bent op zoek naar een zitbank. Met alle keuzes die je moet maken, kan het lastig zijn om de knoop door te hakken. Welk design past nou echt bij jouw interieur? En hoe groot kan je bank eigenlijk zijn? Met onze gids voor het vinden van de ideale zitbank helpen we je een handje op weg. Zo heb jij straks de perfecte zitbank bij jou thuis staan.

Bij het kopen van een bank komt vaak meer kijken dan je denkt. Van design, model en grootte tot stoffering en kleur – er zijn veel keuzes die je moet maken. Met onderstaande stappen wordt het maken van keuzes hopelijk een stuk gemakkelijker.

Stap 1: Welk model past in jouw interieur?
Het kiezen van het juiste model is grotendeels een kwestie van smaak. Wat vind je mooi? En wat past bij de rest van je interieur? Er zijn natuurlijk wel zaken waar je rekening mee kunt houden. Wil je bijvoorbeeld een grote zitbank, maar wil je niet dat hij al te aanwezig is? Kies dan voor een zitbank met een eenvoudige uitstraling. Een zitbank op pootjes oogt ook altijd lichter dan een zitbank die volledig op de grond staat. Vind je het moeilijk om een keuze te maken? We helpen je in onze showroom graag met het vinden van het juiste model.

Stap 2: Hoe groot kan je bank zijn?
De grootte van je bank is natuurlijk volledig afhankelijk van de ruimte die je hebt. In een klein appartement is een 2- of 3-zitsbank waarschijnlijk de beste optie. Een 2-zitsbank neemt natuurlijk de minste ruimte in, maar biedt ook minder zitplekken. Kijk of je een zitbank kunt combineren met een fauteuil. Zo creëer je een gezellige zithoek, zelfs in het kleinste huis. Een 3-zitsbank kan een fijne optie zijn als je in de lengte net iets meer ruimte hebt. Heb je niet zoveel ruimte in de lengte, maar wel in de breedte? Ga dan voor een 2-zitsbank met chaise longue.

Heb je een grote(re) woning? Dan kun je nadenken over een ruimte zitbank met chaise longue of zelfs een hoekbank. Een zitbank met chaise longue is ideaal als je hem in de hoek wilt zetten, bijvoorbeeld bij het raam (zodat je lekker naar buiten kunt turen). Het voordeel is natuurlijk dat je lekker languit op de bank kunt liggen zonder dat je de hele bank in beslag neemt. We hebben sinds kort ook modulaire zitbanken in onze collectie. De Modulo en de Cube nodigen je uit om te spelen met de verschillende mogelijkheden. Ga naar onze online configurator om de verschillende mogelijkheden te bekijken en experimenteer met grootte, stoffering en kleur.

Stap 3: Hoe kies je de juiste stoffering?
Nadat je het model en de grootte hebt bepaald, is het tijd voor de stoffering. Het kiezen van de juiste stof kan overweldigend zijn. Er zijn immers zoveel mogelijkheden. Hoe maak je nu de juiste keuze? Bij Studio HENK kun je kiezen uit polyesterstoffen uit onze eigen collectie en wollen stoffen van Kvadrat. Daarnaast kun je kiezen voor leren bekleding. De keuze is afhankelijk van je budget, maar ook van de ruimte waar de bank komt te staan. Staat je zitbank bijvoorbeeld volledig in de zon? Dan is een polyesterstof wellicht meer geschikt, omdat het beter bestand is tegen zonlicht.  

Uiteindelijk blijkt de duurzaamheid van de stof uit de Martindale en de lichtechtheid. Martindale geeft de slijtvastheid van een stof aan. Voor dagelijks gebruik is een slijtvastheid van 10.000 meer dan genoeg. De lichtechtheid geeft aan hoe bestand een stof is tegen zonlicht. Polyester heeft vaak een hogere lichtechtheid dan wol. Nieuwsgierig naar de kwaliteiten van de verschillende stoffen? Onze interieuradviseurs helpen je graag!

Stap 4: Ontwerp je eigen bank
Heb je alle stappen doorlopen en ben je klaar om je bank te bestellen? Ga dan naar onze online configurator om je bank nog één keer helemaal zelf samen te stellen. Zo kun je alvast zien hoe hij eruit komt te zien. Twijfel je nog, of wil je de bank toch liever in het echt zien? Kom dan gezellig langs onze showroom in Amsterdam. We zijn open van woensdag t/m zondag.