Bezoek een verkooppunt bij jou in de buurt
Ga terug naar overzicht

The Creative & The Chair: Gunifort Uwambaga

In de campagne ‘The Creative & The Chair’ staat onze geliefde Luna Lounge in de spotlight: een stoel met een tijdloos en elegant design gekenmerkt door organische, ronde vormen. Studio HENK heeft verschillende creatives uitgenodigd de Luna loungestoel naar eigen wens en smaak te customizen. Elk ontwerp is een unieke weerspiegeling van hun persoonlijkheid.

 

De eerste in de The Creative & The Chair serie is Gunifort Uwambaga, mede-eigenaar van boekenwinkel en uitgeverij MENDO – bekend van de mooiste koffietafelboeken. We vragen hem naar de inspiratie achter zijn gecustomizede Luna Lounge en naar zijn werk als ‘creatief’ ondernemer.

 

Gunifort, jouw verhaal leest als een roman: je kwam op jonge leeftijd naar Nederland vanuit Rwanda en nu ben je een mede-eigenaar van een van de bekendste boekenwinkels van Amsterdam. Hoe is dat voor jou?

“De laatste drie jaar voelen als een ‘coming out’ voor mij: ik heb mijzelf nooit als creatief gezien omdat in mijn familie en omgeving altijd de nadruk lag op het feit dat ik goed kon leren en een goede bèta was. Ik heb dan ook eerst Finance gestudeerd en heb eerst twee jaar in de private banking gewerkt, voordat ik dit werk ging doen. MENDO was voor mij altijd een bijbaan naast mijn studie. Totdat ik, gemotiveerd door mijn vrienden die ook creatieve ondernemers zijn - de mannen achter de modemerken Daily Paper en Filling Pieces – besloot om vol voor de boeken te gaan. Nu ben ik naast mede-eigenaar als uitgever ook creatief ondernemer, omdat ik van A tot Z betrokken ben in het proces van de ontwikkeling van een boek.”

 

Wat voor rol spelen boeken in jouw leven?

“Toen ik als kind naar Nederland kwam, nam mijn moeder – die basisschooljuf is geweest - mij altijd mee naar de bibliotheek. Het begon als een middel om de taal te leren, maar nadat ik de taal machtig was geworden, waren boeken voor mij ook een manier om even weg te dromen. En dat zijn ze in feite nog steeds: zoals ik me vroeger urenlang kon verliezen in Harry Potter-verhalen, droom ik nu nog steeds weg als ik een mooi vormgegeven boek met prachtige foto’s in mijn handen heb. Bovendien lees ik ook veel met mijn driejarige zoontje Beaufort. Hij kan uren ‘lezen’ in zijn olifantenboekjes!

 

Wat vond je van het proces van het customizen van jouw Luna Lounge?

“Geweldig dat dit een optie is. Er zijn zoveel verschillende combinaties mogelijk en dat vind ik echt een meerwaarde. Op deze manier kun je echt een stoel kiezen die volledig in je eigen interieur en bij je eigen smaak past.”

 

Jij hebt een gekozen voor een Luna Lounge in Rancho: een leren bekleding in de kleur cognac. Waarom is je keuze gevallen op dit materiaal en deze kleur?

“Mijn smaak is vrij uitgesproken. In ons huis komen veel natuurlijke materialen zoals marmer en hout in combinatie met kleuren als bruin en donkergroen terug. Ook heb ik me veel laten beïnvloeden door de Afrikaanse esthetiek, daar word ik heel blij van. Ik wou wegblijven van de huidige interieur- en meubeltrends en een tijdloze stoel ontwerpen. Ik vind dat mooi gelukt en het leer in deze cognackleur past goed bij mijn smaak.”

 

Geïnspireerd geraakt door Gunifort’s verhaal en zijn ontwerp voor de Luna? Personaliseer hier je eigen Luna en creëer een loungestoel die perfect bij jouw eigen smaak en interieur past. De mogelijkheden zijn eindeloos.