Gratis salontafel bij een aankoop vanaf €1.000
Ga terug naar overzicht

Smaakmakers in de stad: Studio HENK x Fort Negen 


The Home of Studio HENK opent zijn deuren begin april aan de Rozengracht 204 in Amsterdam. Onze nieuwe flagship store is een open huis waar je welkom bent om rond te kijken, je te laten inspireren en een gevoel van thuiskomen te ervaren.

Ons allereerste ontwerp was een eettafel; een plek waar vrienden en familie samenkomen om alledaagse momenten en maaltijden met elkaar te delen. En wat verbindt mensen meer dan het delen van eten? Voor onze housewarming werken we daarom samen met Amsterdamse bakkerij Fort Negen. 

Omdat de geur van versgebakken brood ieder huis verandert in een thuis creëerde Maarten Langeslag, oprichter en eigenaar van Fort Negen, een special edition brood voor Studio HENK. Een brood dat toegankelijk, down-to-earth en Oerhollands van smaak is. Vanaf zaterdag 19 maart is het speciale Studio HENK x Fort Negen brood vier weekenden te verkrijgen in de Fort Negen-bakkerij aan de Jan Evertsenstraat 31 in Amsterdam. 

Wij gingen in gesprek met Maarten over zijn liefde voor het bakken van desembrood, duurzaamheid en waarom je het speciale Studio HENK brood echt moet proeven. 


Hoe ben je tot het Studio HENK-recept gekomen? 

“Ik heb me laten inspireren door de houtwerkplaats van mijn opa. Omdat Studio HENK ook handgemaakte meubels maakt, moest ik direct aan deze plek denken bij het creëren van dit recept. Ik dacht daarbij aan het ambachtelijke proces van werken met hout en de trek die je ervan krijgt. Daarnaast vond ik het belangrijk dat dit brood een warme en bovenal comforting smaak zou krijgen; een gevoel dat je ook wilt creëren in een interieur. Daarom koos ik ervoor om met havervlokken te werken voor dit recept. De haver komt van een boer hier uit de buurt, en het geeft een volle, romige smaak die toegankelijk is voor het gehele gezin.”

Waar komt de liefde voor brood bakken vandaan?

“Wij aten vroeger thuis alleen maar vers gebakken brood, dat werd gemaakt door mijn oma of ouders. Van hen heb ik het bakken geleerd. Toen ik op kamers ging wonen, was het dan ook vanzelfsprekend voor mij om mijn eigen brood te maken. Met desembrood kwam ik voor het eerst in aanraking op een biologische boerderij in Australië. Ik had mijn kantoorbaan opgezegd, al mijn spullen verkocht en was vertrokken om langere tijd te gaan reizen. Mijn eerste stuk desembrood zal ik niet snel vergeten: ik had nog nooit zoiets geproefd. Het brood was heel sappig, een beetje fruitig en had een mooie gekarameliseerde korst. Ik was meteen verkocht en besloot een tijd te blijven om deze manier van broodbakken te leren. Het was een fantastische ervaring; de boerderij lag op zo’n honderd meter van de kust en dus keek je uit op de zee terwijl je aan het bakken was. Ze verbouwden hun eigen groenten en fruit, hadden een eigen koffieplantage, organiseerden workshops in onder andere broodbakken en overal liepen er kippen rond. Een enorme inspiratiebron voor hoe ik ooit zou willen leven.”  

Hoe ben je toen uiteindelijk bakker geworden? 

“Na die periode op de boerderij heb ik op verschillende plekken in Australië, Frankrijk en Italië stages gelopen om desembrood te leren bakken en ben ik uiteindelijk beland in België waar ik een houtgestookte bakkerij runde. Eenmaal terug in Amsterdam ben ik aan de slag gegaan als kok in restaurant De Kas, maar al snel kwam ik erachter dat ik toch meer een thuiskok ben. Wel bleef ik daar doorgaan met bakken en dat werd een succes: verschillende chefs kwamen eten in De Kas en vroegen vervolgens of ze het brood ook in hun restaurants mochten serveren. De vraag werd steeds groter en ik had meer ruimte nodig om te bakken, dus mocht ik gebruik maken van een BBrood locatie waar ik ook productontwikkeling voor hen deed. Uiteindelijk ben ik in 2021 mijn eigen bakkerij, Fort Negen, gestart." 

Hoe speelt duurzaamheid een rol in jouw bakkerij? 

“Mijn granen haal ik bij lokale, biologische boeren uit Nederland en Duitsland vandaan. Voor mij is het belangrijk geweest om biodynamische landbouw te introduceren voor een grotere massa en goed te doen voor zowel mens als planeet. In conventionele landbouw worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt en deze tasten de bovenste grondlaag aan waarin plantenresten worden afgebroken en dus veel leven zit. Bij biodynamische landbouw wordt er geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen waardoor je het leven in de grond behoudt, planten beter kunnen groeien en er dus meer mineralen in je groenten terechtkomen. Dat is goed voor de smaak en voor je gezondheid.”

Waar haal je inspiratie voor recepten vandaan? 

“Soms haal ik inspiratie uit plekken; zoals het boerenbrood dat een ode is aan mijn jeugd en de plek waar ik opgroeide: iets ten zuiden van Haarlem. Het rogge dat ik voor dat brood gebruik komt bij een boer uit de buurt vandaan. Toen ik brood bakte voor De Kas liet ik me inspireren door de groenten die zij zelf verbouwden en gebruikte ik de zaden voor het brood. En soms laat ik me inspireren door een bepaald gevoel: bij een croissant wil je bijvoorbeeld dat je shirt onder de kruimels zit bij de eerste hap. Wanneer ik mijn vrienden de croissants liet testen en ze smeerden er boter op wist ik direct: meer boter toevoegen.”


Het speciale Studio HENK x Fort Negen brood is vanaf zaterdag 19 maart gedurende vier weekenden te verkrijgen in de Fort Negen-bakkerij aan de Jan Evertsenstraat 31 te Amsterdam. Kom je langs om te proeven?