Ga terug naar overzicht

Studio HENK x YUSU coffee

Koffie is voor velen een essentieel onderdeel van onze dagelijkse routine. Om rustig mee wakker te worden, te drinken met vrienden, of om even de tijd voor onszelf te nemen.

Kick van Doorn deelde onlangs zijn deskundige koffietips met ons, om alle koffieliefhebbers een handje te helpen in hun dagelijkse routines en de kunst van koffie nog verder onder de knie te krijgen. Als mede-oprichter van YUSU coffee deelt Kick het verhaal hoe zijn compagnon Nicole en hij een merk hebben opgebouwd dat is gericht op duurzaamheid, diversiteit en het ondersteunen van de lokale gemeenschap. Waarden zijn die sterk overeenkomen met Studio HENK. Lees hier ons gesprek met Kick.
 

Was het altijd je droom geweest om een café te openen?

“Het was niet echt een korte termijnplan om mijn eigen koffiezaak te openen, maar ik heb er wel altijd van gedroomd. Toen ik hoorde dat deze locatie beschikbaar zou komen zag ik gelijk het potentieel van de ruimte en viel alles op zijn plek. Mijn goede vriendin Nichole sloot zich als zakenpartner bij me aan, en in september 2020 openden wij YUSU coffee.”
 

Waar komt de naam YUSU vandaan?

“Ik stond onder de douche toen de naam YUSU in mij opkwam. Yusu betekent 'serieus' in het Surinaams, waarbij YUSU coffee verwijst naar 'serieus goede koffie'. Nicole komt uit Suriname en gebruikt het woord regelmatig, door haar heb ik het woord leren kennen. Daarnaast is het gebruik van de naam YUSU een geweldige manier om diverse groepen in de samenleving aan te trekken en samen te brengen.”
 

Wat maakt YUSU speciaal?

“Bij YUSU is iedereen welkom. We verkopen eten uit verschillende culturen omdat we een divers publiek rond onze bar willen zien. We proberen alle mensen het gevoel te geven dat ze hier thuishoren. Ook steunen we lokale kunstenaars met verschillende samenwerkingsprojecten. Zoals de samenwerking met Permanent, waar we met onze koffie en walnoten hun volledig duurzame T-shirts hebben geverfd. Ook werken we samen met lokale kunstenaar Milou Broersen, die al onze mokken en schotels met de hand heeft gemaakt. Dat vinden wij heel bijzonder.”
 

Hoe belangrijk is duurzaamheid voor jullie?

“We doen ons best om zo duurzaam mogelijk te zijn. Omdat we zo min mogelijk plastic willen gebruiken zijn de afhaalkoffiedeksels gemaakt van papier en suikerriet. Ook werken we samen met 'Het Zwarte Bekerplan', een initiatief van Circular Coffee Fund. Het idee is dat je voor 5 euro een herbruikbare beker koopt en telkens omruilt voor een schone beker. Daar krijg je korting op je volgende kop koffie voor terug. Ook bestellen we waar we kunnen lokaal, om de CO2 uitstoot van transport te minimaliseren.”
 

Welke tips heb je voor mensen die hun eigen koffierituelen willen verbeteren?

“Vooral blijven experimenteren met verschillende bonen, andere technieken en diverse soorten melk. Er is zoveel te ontdekken en dat geldt net zo goed voor mij. Kleine veranderingen zoals de koffie fijner of juist grover malen kan al grote invloed hebben op de smaak. Koffie kent ontzettend veel verfijnde smaken. Als je het leuk vindt om te experimenteren dan kan dat een geweldige afleiding zijn, al helemaal als je de hele dag vanuit huis werkt.”
 

Hoe kan koffie een belangrijke rol spelen in onze dagelijkse routines?

“Voor mij is koffiezetten als een sport. Als het druk is bij YUSU en ik de hele dag koffie aan het zetten ben, dan denk ik aan niets anders. Het is een fijne afleiding van de dagelijkse sleur en het voelt bijna als kunstvorm. Er is in elk geval genoeg over koffie te leren, of je kunt er bijvoorbeeld je hobby van maken.”


Ook deelde Kick een paar handige brouwtechnieken met ons, om de kunst van het koffiezetten in jouw koffieritueel op te nemen. Lees zijn tips voor het maken van slow koffie met de Chemex, wat je moet doen om een perfect melkschuim te krijgen en hoe je latte art maakt.