Gratis salontafel bij een aankoop vanaf €1.000
Ga terug naar overzicht

Mindful Matcha momenten met Bruno

De lancering van onze nieuwe Elements Collectie heeft ons aan het denken gezet over hoe we de voordelen van het leven binnen en buiten kunnen combineren. De natuurlijke materialen die in deze collectie worden gebruikt, zijn goed opgewassen tegen de elementen waaraan ze worden blootgesteld en moedigen ons aan op zoek te gaan naar welke plek het buitenleven en de natuur kunnen innemen in ons dagelijks leven. Hoe kunnen we elke dag momenten van bezinning creëren die verbonden zijn met de natuur?

Bruno Sitton heeft een sterke passie voor het creëren van meditatieve momenten door Zen-oefeningen en theerituelen. Wij gingen met Bruno in gesprek om hier alles over te weten te komen en te ontdekken hoe we dit ook in ons leven kunnen toepassen.


Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in Zen en theeceremonies?


"Ik heb altijd een beginnersgeest gehad. In het Zen Boeddhisme houdt dat in dat je een ontvankelijke, open manier hebt van het ervaren en observeren van mensen, ervaringen en dingen om je heen. Toen ik zes jaar geleden toevallig in contact kwam met een Zen-monnik, werd mijn interesse gewekt en ben ik met hem naar een Zen Dojo gegaan. Ik ontwikkelde een grote belangstelling voor meditatie en er groeide bij mij een liefde voor de Zen-rituelen.

Naast deze connectie met Zen, ben ik altijd al een theeliefhebber geweest. Dit begon bij mijn moeder voor wie ‘zondag theetijd’ vaste prik was. Van jongs af aan was theetijd dus al een moment van rust; meningen en perspectieven opzij zetten en een moment nemen om liefde en vriendelijkheid te delen. Uiteindelijk was het een theeleraar die ik in New York ontmoette, die voor mij het verband legde tussen Zen en thee. Ik werd toen ingewijd in de oude theetradities van China en Japan."
 

Hoe beïnvloedt het beoefenen van Zen je levensstijl?


"Theedrinken is een van de eenvoudigste handelingen die je als mens kan doen. In wezen drink je gewoon een warme drank, maar wanneer je rituelen aan deze simpele handeling toevoegt, verandert het in een ceremonie. Het wordt een heilig en meditatief moment dat je dwingt om helemaal in het hier en nu te zijn.

Een ceremonie verrijkt mijn leven omdat het niet ophoudt als ik er mee klaar ben. De kunst van elke oefening is om ze uit te breiden naar alle aspecten van je leven. Dus wanneer ik loop, de afwas doe, schoonmaak, praat, rijd, kook, etc. ben ik nog steeds thee aan het zetten. Op deze manier daagt het me uit om elke handeling gedurende de dag in vol bewustzijn uit te voeren - met Zen. Ik ben thee aan het zetten vanaf het moment dat ik wakker word tot het moment dat ik ga slapen."
 

Kun je meer vertellen over Matcha-ceremonies?


"Matcha betekent letterlijk 'opgeklopte thee', en het is één van de vijf ‘zetmethodes’ die in de Chinese theetraditie wordt beoefend. Japanse monniken hebben deze specifieke methode geobserveerd en er een reeks eigen, verfijnde rituelen omheen gebouwd. Hiermee hebben zij een prachtige ceremonie gecreëerd met hun Japanse esthetiek en manier van zijn.

Op de foto’s hierboven zie je een glimp van de ceremonie, die één van de meest betekenisvolle tradities is binnen de Japanse filosofie."


Heb je advies hoe mensen deze rituelen in hun eigen leven kunnen gebruiken?


"Om een theeritueel te beoefenen, moet je gewoon in de morgen of in de avond een moment van stilte inlassen. Met stilte bedoel ik: geen muziek, gepraat, multitasking of telefoon. Concentreer je op deze momenten alleen op de handeling van het zetten van je thee. Ga daarna zitten en drink minstens één mok, terwijl je je alleen concentreert op je ademhaling en de fysieke sensaties die de thee bij je teweegbrengt.

Als je dit elke dag doet en jezelf dit speciale moment gunt waarin je je met jezelf en de natuur (de thee) verbindt, zul je dit de rest van de dag met je meenemen."
 

Wat is het ideale interieur voor het beoefenen van theeceremonies?


"Een interieur is één van de belangrijkste inspiratiebronnen en essentiële ingrediënten voor een magische theeceremonie. Idealiter zit ik tijdens de ceremonie op de grond en zet ik de thee op een koffie- (of thee) tafel. Ik vind het heerlijk als er natuurlijk licht de ruimte invalt, zodat deze wordt beïnvloed door het tijdstip van de dag en de energie van de natuur die door de ramen naar binnen komt."


Afgebeeld in dit theeritueel is de Base Collection van Studio HENK in smoked oak.

Ben je geïnteresseerd in het toepassen van deze rituelen in je dagelijks leven? Een inspirerende omgeving kan daarbij helpen. Ontdek onze Base Collection voor binnen en de Elements Collectie voor buiten en creëer een leefruimte waarin het binnen- en buitenleven samengaan.