A pop of colour met Marie Bernard

Onze Brandstore Rotterdam is nu open!
Ga terug naar overzicht

A pop of colour met Marie Bernard

Zou je ook graag een pop of colour willen toevoegen aan je interieur maar weet je niet waar te beginnen? Studio HENK laat zich deze maand inspireren door kunstenaars Marie Bernard, die met hun prachtige werken en verfijnde combinaties als geen ander weten hoe je aan de slag kunt gaan met verrassende tinten.

Kleuren zijn een belangrijk ingrediënt in de werken van kunstenaarsduo Marie Bernard, die deze maand te zien zijn in de Studio HENK-winkels. Wij spraken met Masja van Deursen en Serge Game van Marie Bernard over hun grootste inspiratiebronnen en hoe je meer kleur kunt toevoegen aan een interieur.  

 

 

Hoe komen jullie kunstwerken tot stand?

Serge: “We gaan intuïtief aan de slag met papier en schaar en knippen vormen waar we vervolgens mee gaan schuiven als een soort legpuzzel totdat we tevreden zijn over bepaalde composities. We vinden het juist mooi als vormen niet zo perfect zijn afgewerkt. Juist die kiertjes, rafelrandjes en imperfecte overlappingen zijn erg belangrijk. En vervolgens, als we tevreden zijn over een miniatuurversie, voeren we die uit in het groot in papier of hout.”

 

Waar halen jullie inspiratie vandaan voor de kleuren in jullie werken?

Masja: “Eigenlijk zien wij voortdurend mooie kleuren om ons heen. Of het nu een stuk kauwgom is of een papiertje, ik vind altijd wel iets waarvan ik denk ‘wow, dat is een mooie kleurencombinatie’. Oude kunst, bijvoorbeeld uit de Middeleeuwen, inspireert ons ook enorm. Zo bijzonder, hoe oud bepaalde kunst ook is, kleurencombinaties als ultramarijn met goudtinten en sapgroen met vermiljoen nog steeds zo levendig kunnen zijn. Ook laten we ons altijd wel inspireren door reizen die we maken. Zo merk ik dat ik sneller grijp naar amandelkleur of citroen als we net een week op Sicilië heb gezeten en dat combineer ik dan bijvoorbeeld met Portugees blauw. Verder kijk ik vanuit mijn achtergrond als grafisch ontwerper ook veel naar mode, design en architectuur. ”

Serge: “Ik raak ook geïnspireerd in het bos. Door de kleuren van de verschillende soorten paddenstoelen, mossen en verdorde bladeren.”  

 

Waar letten jullie op bij het combineren van kleuren?  

Serge: “We beginnen altijd met een rustige basis, of dat nu een donkere of lichte basis is.

De contrasten komen daarna altijd. We gebruiken ook nooit puur zwart uit een verftube; we bouwen dit altijd op uit meerdere kleuren tot een hele donkergroene of donkergrijze tint die oogt als zwart. Dat geeft meer gelaagdheid aan een kunstwerk. Ook vinden we het belangrijk dat een combinatie niet te veel klopt, de kleuren mogen best een beetje schuren bij elkaar. We hoeven het zelf niet mooi te vinden, als het maar goed is.”

 

Zijn er ook bepaalde no-go’s?

Masja: “Limegroen vind ik een ingewikkelde kleur. Net als zeegroen, dat laat zich erg moeilijk combineren.”

Serge: “Ik heb het niet zo op felle neonkleuren of magenta. We hebben regelmatig discussies als Masja magenta of een andere felle kleur wil toevoegen aan een kunstwerk. Maar uiteindelijk is het belangrijkste criterium of de kleur werkt.”

 

Hebben jullie tips voor kleurgebruik in interieur?

Masja: “Ja, ik zou de basis van een interieur rustig houden door neutrale of makkelijk te combineren tinten als gebroken wit, warm grijs, of bruin te kiezen. In die basis ligt het accent vooral op de materialen en de vormen. En voeg dan vervolgens kleur toe door middel van een of meerdere meubelstukken in een opvallende tint of door middel van kunst. Ik hou ook wel van statements, dat je bijvoorbeeld iets met een gordijn doet of een uitgesproken vloerkleed kiest. Kleur op de muur kan ook goed werken, maar dat zou ik niet in elke ruimte doen. De slaapkamer hou ik zelf bijvoorbeeld graag rustig qua kleuren, maar in een gang of keuken kan een felle kleur juist erg goed werken.”

 

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Marie Bernard? Voor een uitgebreid kleuradvies omtrent je interieur, kun je hier een gratis afspraak maken met een van onze deskundige stylisten.