Gratis salontafel bij een aankoop vanaf €1.000
Ga terug naar overzicht

Interieuradviseur Aimée geeft antwoord op de meest gestelde vragen

Een van onze getalenteerde interieuradviseurs, Aimée, beantwoordt jullie meest gestelde vragen. Ontdek hoe je jouw meubels het beste kunt combineren, hoe je verschillende stoffen en materialen kunt stylen en meer.
 

Hoe combineer ik een houten eettafel op een houten vloer?

"Het blijft een kwestie van smaak, maar dit is wat we weten:de makkelijkste manier om hout met hout te combineren is ervoor te zorgen dat het ofwel gelijk is, ofwel totaal anders. Als het 'een beetje anders’ is, krijg je waarschijnlijk niet het gewenste effect. In sommige gevallen kan je dit vermijden door te kiezen voor een tafel met een stalen frame, dat de verbinding tussen het tafelblad en de vloer doorbreekt."
 

Wat zijn de voordelen van een ronde eettafel?


"Een ronde eettafel is gezellig. Je bent verbonden met de mensen aan tafel en kunt tegelijkertijd deelnemen aan hetzelfde gesprek. Wat afmetingen betreft, is een ronde eettafel een goede optie als je een vierkante kamer hebt of de tafel komt te staan in een kleinere ruimte."
 

Wanneer kies ik voor een ovale of plat-ovale tafel?


"Beide vormen geven een speels tintje aan je kamer omdat ze rechte lijnen doorbreken en geven een zachte uitstraling, wat mooi kan zijn in moderne huizen. Onze ovale tafelbladen hebben een standaardbreedte van 120 cm, dus ze hebben wel aardig wat ruimte nodig. Het plat-ovale bladis daarentegen verkrijgbaar met een breedte van 90 of 100 cm, waardoor ze perfect zijn voor smallere eetkamers."
 

Hoe bepaal ik de grootte van mijn eettafel?


"Belangrijk om te onthouden is dat je ongeveer 70-80 cm tussen de eettafel en de muur nodig hebt om comfortabel te kunnen zitten. Als je vrij rond de tafel wilt kunnen lopen terwijl de stoelen bezet zijn, moet je ongeveer 90 cm rekenen."
 

Hoe duurzaam zijn jullie eiken eettafels?


"Wij streven naar een schonere planeet en dragen hieraan bij door meubels te maken die generaties lang meegaan. Al onze eiken eettafels zijn gemaakt van Europees eikenhout met FSC/PEFCcertificering. Als je kiest voor een eiken eettafel met een natuurlijke afwerking, zoals hardwaxolie, danis de tafel goed beschermd. Op het moment dat er toch tekenen van slijtage ontstaan kun je de tafel gemakkelijk opnieuw behandelen, waardoor die nog langer meegaat. Ontdek hier onze onderhoudstips."
 

Moet ik kiezen voor een eiken blad of een andere afwerking?


"Deze vraag horen we vaak, en dat hangt van een paar factoren af. Zo zijn de kleur van je muren en vloer, de kleur van de keuken en de rest van het meubilair in je interieur belangrijk. Een zwarte eettafel voelt eigentijdser aan en vormt een mooi contrast met een lichte houten vloer. Een eiken eettafel creëert een natuurlijk gevoel van ruimte en kan warmte geven aan moderne huizen - vooral inhuizen met een epoxyvloer."
 

Moet ik kiezen voor eetkamerstoelen met of zonder armleuningen?


"Armleuningen dragen bij aan comfort, maar worden niet altijd als noodzakelijk beschouwd aan de eettafel. Ook nemen ze meer ruimte in, dus zijn ze niet altijd de beste optie. Heb je de ruimte wel, waarom combineer je geen stoelen met en zonder armleuningen? Zo is er voor ieder wat wils en creëer je een speels effect."
 

Hoeveel stoelen passen er aan mijn eettafel?


"Het aantal stoelen dat je aan je eettafel kunt plaatsenhangt af van de vorm, de grootte en het frame van de stoelen en de tafel. We hebben een overzicht gemaakt op onze FAQ-pagina onder 'tafel afmetingen' waar we dit in detail laten zien."
 

Studio HENK heeft meer dan 400 stoffen de collectie, waar moet ik beginnen?


"We zullen eerst kijken naar je woonsituatie. Woon je alleen, met partner of met kinderen of huisdieren? Hoewel effen stoffen niet gevoeliger zijn voor vlekken dan stoffen met een structuur, zijn vlekken wel sneller zichtbaar. Ben je daar gevoelig voor, kies dan voor een stof met een structuur.

Daarna is het weer een kwestie van smaak. Kijk eerst naar de verschillende texturen en beslis dan watje mooi vindt en prettig aanvoelt. Ben je bijvoorbeeld gevoelig voor wol, kies dan een stof met synthetische vezels. Als je eenmaal weet welke texturen je voorkeur hebben, kun je je gaan verdiepen in de wereld van kleuren."

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste stof voor je interieur? Wij helpen je graag verder tijdens een interieuradvies sessie.
 

Hoe combineer ik verschillende stoffen?


"Er zijn veel verschillende manieren om stoffen te combineren. Door te spelen met texturen en verschillende stoffen in dezelfde kleur te combineren, creëer je een levendigeffect. Je kunt ook verschillende tinten van dezelfde kleur combineren dateen diepte effect geeft, zonder heftig te zijn."

We hopen dat deze Q&A je heeft geholpen bij de keuze van het perfecte meubel. Heb je meer vragen, maak dan hier een interieuradvies sessie met een van onze getalenteerde interieuradviseurs.