Gratis salontafel bij een aankoop vanaf €1.000
Ga terug naar overzicht

Interieuradvies - Gebruik geur voor jouw interieur 

Naast een specifiek gevoel en uitstraling in je interieur te creëren door middel van mooi ogende meubels, texturen en rijke kleuren, is er nóg een zintuig met een sterk effect; reukzin. 

 

De kracht van geur is complexer dan veel mensen in eerste instantie denken, het is namelijk in staat ons gevoel sterk te beïnvloeden. Wij gingen met geurexpert Merle Bergers in gesprek om meer te weten te komen over de complexiteit van geur. 

 

Merle richtte in februari 2019 het parfummerk Lingua Planta op; een merk dat ambachtelijke geuren creëert die geïnspireerd zijn op de intelligentie van planten. "Onze reuk is een van de meest onderschatte zintuigen die we hebben en heeft een grote invloed op de manier waarop we ons voelen,” vertelt Merle. 

 

Merle, die altijd een grote bewondering voor planten heeft gehad, richtte Lingua Planta op nadat ze een aantal verrassende wetenschappelijke bevindingen had gedaan. "Ik deed samen met wetenschappers onderzoek naar de intelligentie van planten, toen we achter de fascinerende ontdekking kwamen dat planten met elkaar kunnen communiceren door zogeheten olfactorische moleculen uit te zenden. Dit betekent dat geuren eigenlijk boodschappen zijn die planten naar elkaar en naar dieren sturen."

 

"Door deze moleculaire boodschappen te bestuderen, ontdekte ik dat planten met een specifiek doel en op intelligente wijze communiceren,” legt Merle uit. “Dit zorgde voor mijn sterke fascinatie voor en mijn bijzondere band met planten.”

 

Hoe kunnen we geur gebruiken voor de sfeer van onze interieurs? 

 

"Je kunt de geuren in huis zodanig gebruiken zodat ze passen bij verschillende stemmingen,” stelt Merle voor. “Veel mensen die thuis werken, gebruiken geuren om specifieke momenten te markeren; zo kun je geur gebruiken om je eraan te herinneren dat het tijd is om te ontspannen, of juist om geconcentreerd te werken."

 

"Kies je voor aardse geuren, zoals patchoeli of dennen, kun je je geaard en ontspannen voelen, terwijl geuren op basis van citrusvruchten je een meer opbeurend en opgewekt gevoel geven," zegt Merle. 

 

Ook bloemengeuren zijn een fantastisch geurtype dat je in je huis kunt gebruiken. "De bloemengeuren van Lingua Planta zijn gebaseerd op de manier waarop bloemen diverse moleculen gebruiken om bijen en vlinders aan te trekken. Sommige bloemen, zoals bijvoorbeeld die van een roos, hebben een geur waar je hart van open gaat staan. Op die manier geven ze het gevoel alsof je jezelf net een mooi boeket cadeau hebt gegeven,” zegt Merle.

 

We hopen dat je door de kennis en adviezen van Merle bent geïnspireerd om het krachtige reukzintuig verder te activeren, en om mooie geuren te verwelkomen in jouw interieur. 

 

Ben je op zoek naar meer interieur inspiratie? Onze adviseurs staan voor je klaar tijdens een gratis interieuradvies in onze winkels in Amsterdam of Antwerpen.