Bezoek een verkooppunt bij jou in de buurt
Ga terug naar overzicht

Perfecte imperfectie: de nieuwe Forma Collectie van Studio HENK

Het is een primeur voor Studio HENK: de Forma Collectie. De accessoirelijn met drie vazen is geïnspireerd op organische vormen uit de natuur en kenmerkt zich door de schoonheid van imperfectie. Elke limited edition vaas is ontworpen door Studio HENK en tot leven gebracht door Studio Nienke Helder.

 

We bezochten Nienke en haar assistente Jolie in de Eindhovense keramiek studio, waar ze ons het geduldige en minutieuze proces lieten zien dat bij de productie van deze bijzondere vazen komt kijken.

 

Proces

 

De Bubble, Belly en de Blob zijn de drie vormen in de Forma collectie. "De ontwerpen zijn uniek, en ik vind het geweldig hoe het ontwerpteam van Studio HENK deze ‘familie’ heeft gecreëerd," zegt Nienke. "Elke vaas kost ongeveer twee dagen om te maken en we gieten per dag één vaas van elke vorm,” vertelt ze terwijl we bij de grote mallen staan die voor de verwarming liggen te drogen, wachtend op het gieten van de volgende vaas. 

 

Dankzij dit tijdrovende productieproces zullen er slechts 13 vazen per vorm van de Forma Collectie worden gemaakt. "De vazen zijn gemaakt van steengoed met een warme, witte kleur. Speciaal voor Studio HENK hebben we een transparant glazuur ontwikkeld dat de natuurlijke kleur van het steengoed eronder laat zien," vertelt Nienke. 

 

De unieke vormen van de vazen komen voort uit het technische ontwerp. "Geen van de vazen is symmetrisch,” legt Nienke uit. “Hoe langer je ernaar kijkt, hoe interessanter de vazen worden. Keramiek dat op pottenbakkersschijven wordt gemaakt is altijd symmetrisch, omdat de vorm het resultaat is van de rotatie. Wij maken gebruik van slip casting, een techniek waarbij een mal in plaats van een plateau wordt gebruikt. Dat geeft de mogelijkheid om een asymmetrische vorm te creëren.” 

 

Met liefde

 

Als trio passen de vazen in de collectie goed bij elkaar, al heeft elke vorm zijn eigen unieke kenmerken. "Ik hou er van als een object aanvoelt alsof het een persoonlijkheid heeft. Alle ontwerpen in de Forma Collectie hebben hun eigen bijzondere karakter," aldus Nienke. 

 

"Je kunt duidelijk zien wanneer keramiek met liefde is gemaakt en wanneer niet,” vervolgt ze. “We moeten ons continu op onze creaties concentreren, anders ga je dat terugzien in de vazen." 

 

Niet alleen heeft elke vaas in de Forma Collection zijn eigen ontwerp, ook is elk product met veel oog voor detail vervaardigd uit hoogwaardige materialen. Dat zorgt ervoor dat ze generaties lang mee kunnen gaan.  "Als je een kwalitatief goed product van steengoed maakt, kun je er je hele leven van genieten. Deze vazen kunnen honderden jaren mee, er gebeurt niets mee zolang je ze met zorg behandeld," zegt Nienke. 

 

Styling

 

Omdat Nienke en Jolie zo vertrouwd zijn geraakt met de collectie, vroegen we hen hoe ze de vazen in hun eigen interieur zouden stylen. "Ik zou mijn vaas vullen met bloemen die mooi afsteken tegen de warme en neutrale kleuren van het keramiek. Op mijn eettafel zou een van de vazen helemaal tot zijn recht komen," aldus Jolie. 

 

"Ik zou voor een andere aanpak gaan,” zegt Nienke. “Mijn kamer is helemaal wit, met verder alleen neutrale kleuren. Ik zou de vaas op mijn vensterbank zetten met gedroogd groen. Hierdoor zouden er kleine en subtiele kleurvariaties binnen mijn interieur ontstaan, die prachtig zouden uitkomen in de ochtendzon."

 

Met de Forma vaas kun je alle kanten op qua styling. Zo zijn de vazen prachtig met verse of gedroogde bloemen of takken, maar ze zijn eveneens perfect om als sculptuur in een ruimte neer te zetten. 

 

De Forma vazen zijn in beperkte oplage te bestellen in onze winkels voor €250 per stuk. Vergeet vooral niet te delen hoe jij je Forma vaas hebt gestyled, tag #HENKathome en @studiohenk op Instagram.