Wij staan voor je klaar. Boek een gratis in-store adviesgesprek.
page_back

Zo onderhoud je je houten meubels

Hout is een natuurlijk product, wat betekent dat het een beetje liefde en aandacht nodig heeft om jarenlang mee te kunnen gaan. Met deze tips kun je de duurzaamheid van je meubel bewaren. 

Luchtvochtigheid in huis
Houd in gedachten dat hout een natuurlijk materiaal is. Als een kamer te droog is, werkt hout als een spons en zal het uiteindelijk scheuren. Met een constante, juiste luchtvochtigheid in de kamer blijft het hout mooi. 

Dagelijks onderhoud
De eettafel is een perfect voorbeeld van een meubelstuk dat dagelijkse zorg nodig heeft. Na een etentje met vrienden kun je je eettafel gemakkelijk schoonmaken met water en niet-aggressieve schoonmaakmiddelen. Een normaal sopje is prima! Andere houten meubels, zoals de eettafelbank, de salontafel, de wandkast, etc. kunnen ook met een normaal sopje schoongemaakt worden, maar dit zal waarschijnlijk minder vaak nodig zijn.

Wekelijks onderhoud
Naast een dagelijks doekje over de tafel is het fijn om één keer per week Osmo Spray Cleaner 8026 op de tafel te sprayen en dit af te nemen met een microvezeldoek. De Osmo Spray Cleaner is een verdunde Wisch-Fix Osmo, waardoor je deze met grotere regelmaat kunt gebruiken. 

Maandelijks of in geval van vlekken
Na een aantal maanden kun je je houten meubels opfrissen met Osmo Vloeibare Onderhoudswas. We raden aan om dit ongeveer elke drie maanden te doen. In geval van hardnekkige vlekken kun je ook deze onderhoudswas gebruiken. De vloeibare onderhoudswas is gemakkelijk aan te brengen met een microvezeldoek. Bekijk de FAQ voor meer informatie en een handleiding. 

Jaarlijks of indien minder bestand tegen vlekken
Wanneer je merkt dat je houten meubelstuk minder bestand wordt tegen vlekken of je doffe of matte plekken op het hout krijgt, kun je deze behandelen met Osmo Onderhoudsolie 3079. Dit is een intensief onderhoudsproduct dat het hout opfrist zonder dat je de hele tafel hoeft op te schuren. Breng een dunne laag Osmo Onderhoudsolie aan met een Osmo Roller en verwijder overtollige olie met een katoenen doek. We raden aan om de onderhoudsolie een keer per een tot twee jaar te gebruiken – afhankelijk van het gebruik van het meubel. Voor optimaal resultaat kun je  het hout vooraf reinigen met Osmo Intensiefreiniger. Bekijk de FAQ voor meer informatie.

Opknapbeurt
Mocht je meubelstuk aan een opknapbeurt toe zijn, kun je opnieuw hardwax olie aanbrengen op het hout. Ga naar de FAQ voor uitleg over hoe je het beste te werk gaat. Na behandeling zal het meubel weer goed beschermd zijn. 

Lak
Lak is gemakkelijk schoon te maken met een droge of licht vochtige doek. De dunne laklaag is wel gevoelig voor scheuren en krassen. We raden je dan ook aan om extra voorzichtig te zijn met het meubel. De beschadigingen zijn namelijk niet meer te herstellen. Mocht je de tafel opnieuw willen lakken, ga dan naar onze FAQ voor meer informatie.