Bezoek een verkooppunt bij jou in de buurt
Ga terug naar overzicht

In gesprek met Xander Albers, ontwerper bij Studio HENK 

Afgelopen week gingen we in gesprek met Xander Albers, ontwerper bij Studio HENK. Een gesprek over Studio HENK’s ontwerpfilosofie, de balans tussen esthetiek en functionaliteit en het succes van de meubels van Studio HENK. 

Je ontwerpt met een klein team alle meubels voor Studio HENK. Hoe komen jullie ontwerpen tot stand
“Ik zie het ontwerpproces als een veranderlijk proces. Hoe meer we ontwerpen, hoe meer ideeën we krijgen voor volgende ontwerpen. We dagen elkaar eigenlijk elke keer weer uit om een nog beter ontwerp te maken.”

Je hebt een achtergrond in de architectuur. Hoe zie je dit terug in het ontwerpproces?
“Ik waardeer architectuur waarbij je kunt zien hoe een gebouw in elkaar zit. Als je in zo’n gebouw rondloopt, krijg je het gevoel dat je het gebouw begrijpt. Het gebouw heeft karakter. Dit probeer ik terug te laten komen in onze ontwerpen. Je ziet hoe onze meubels  in elkaar zitten; je ziet hoe ze zijn gemaakt.”

Kun je meer vertellen over het ontwerpproces?
“We kijken vaak eerst naar de functionaliteit van meubels; hoe zouden wij die meubels willen gebruiken? Vervolgens vertalen we dit naar een esthetisch, maar bruikbaar object. Vaak begint het proces met een heel abstract idee. Dit werken we vervolgens met het creatief team verder uit, totdat het idee langzaam de vorm krijgt van een meubel.”

“Tijdens het proces werken we het ontwerp steeds verder uit , maar uiteindelijk komen we vaak toch weer terug bij een van de eerste schetsen of ideeën. De eenvoud die zo duidelijk zichtbaar is in die eerste schets, daarin ligt vaak de kracht van onze ontwerpen.”

Waar haal je inspiratie vandaan?
“Ik kijk heel erg om me heen, bijvoorbeeld naar wat er gebeurt in de samenleving. We zijn als samenleving continu in beweging. Er vindt continu verandering plaats. Ik zie het als een uitdaging om hier passende meubels bij te maken. Enerzijds wil je hedendaagse meubels ontwerpen – meubels die passen bij de hedendaagse levensstijl. Anderzijds wil je meubels ontwerpen die tijdloos zijn. Het is een uitdaging om hierin balans te vinden.”

Waarin ligt de kracht van jullie ontwerpen?
“We zien vaak dat een object heel esthetisch is, maar daardoor niet per se bruikbaar of juist heel functioneel, maar niet per se mooi. Met onze collectie meubels brengen we esthetiek en functionaliteit samen in één object. Daarin ligt de kracht van onze ontwerpen. We geloven dat het ontwerpen van meubels draait om het vinden van de juiste balans tussen esthetiek en functie.” 

Hoe onderscheidt Studio HENK zich van andere meubelmerken?
“We hebben de afgelopen jaren verschillende nieuwe meubels gelanceerd, maar ze hebben allemaal een hele eigen HENK-identiteit. Dat komt mede doordat ik altijd nauw betrokken ben bij het ontwerpproces. Ik zorg ervoor dat alle meubels dezelfde identiteit krijgen.”

Wat is volgens jou kenmerkend voor de HENK-identiteit?
“Hoewel onze meubels eenvoudig ogen, hebben ze ook iets eigenwijs. We proberen eigenlijk elk meubelstuk persoonlijkheid te geven. Het is deze persoonlijkheid die onze meubels karakter geeft.” 

Wat motiveert je om te blijven ontwerpen?
“Ik wil dat mensen verliefd worden op onze meubels. Ik wil dat mensen écht van hun meubels genieten, elke dag weer. Ik word er gelukkig van als ik zie dat mensen onze meubels echt mooi vinden; of het ‘m nu zit in de maakbaarheid van de ontwerpen, de esthetiek of juist de functionaliteit. Het is toch fantastisch als mensen trots zijn om een Studio HENK-meubel in hun interieur te hebben staan?”

Hoe blijven jullie vernieuwen?
“Bij innovatie wordt vaak gedacht aan nieuwe materialen. Ik denk echter dat de kracht voor ons, op dit moment, veel meer ligt in vernieuwing op ontwerpniveau. Ik vind het heel interessant om te kijken naar de mogelijkheden die bestaande materialen bieden. Hoe kunnen we deze materialen als het ware opnieuw uitvinden? Hoe kunnen we met dezelfde materialen nieuwe collecties creëren? Ik zie het als een uitdaging om binnen de mogelijkheden van bepaalde materialen een mooi, functioneel ontwerp te maken. Er is zoveel meer mogelijk dan we vaak denken.”

“Als groeiend bedrijf hebben we natuurlijk steeds meer toegang tot nieuwe, innovatieve technieken. Zo hebben we voor het ontwerp van een tafel die we dit najaar zullen lanceren, gekeken naar de mogelijkheden die staal biedt om daar iets bijzonders mee te kunnen doen. “Ik sluit niet uit dat we in de toekomst met andere materialen zullen werken, maar het is voor ons vooral belangrijk dat we bruikbare meubels kunnen maken. Dat vormt de leidraad in het maken van onze collecties.”

Wat zou je nog heel graag in de toekomst willen doen?
“We willen onszelf blijven uitdagen om nieuwe meubels te maken, maar we willen vooral mooie, kwalitatieve meubels blijven maken. Dat blijft altijd het doel. We willen meubels maken die mensen nooit meer weg willen doen; meubels die van generatie op generatie worden doorgegeven. Onze missie is tenslotte om tijdloze meubels te maken.”