Ga terug naar overzicht

Een online gids voor het vinden van de ideale eettafel

Nu we meer tijd thuis doorbrengen, worden we ons bewust van de ruimte waarin we leven. We worden ons bewust van alles waar we blij mee zijn, maar ook van alles wat we graag zouden willen veranderen. Ben jij op zoek naar een nieuwe eettafel? Met deze online gids helpen we je door het proces heen!

Van ontwerp, vorm en grootte tot materiaal en afwerking - er zijn veel keuzes die je moet maken. Met alle mogelijkheden die er zijn, kan het lastig zijn om de knoop door te hakken. Welke tafel past nou echt bij jouw interieur? En hoe groot kan je tafel eigenlijk zijn? Met onze online gids voor het vinden van de ideale eettafel helpen we je een handje op weg. Zo heb jij straks de perfecte eettafel bij jou thuis staan.

Stap 1: Hoe groot kan je tafel zijn?
De grootte van je tafel is natuurlijk afhankelijk van de ruimte die je hebt. We raden je aan om vanaf de rand van de tafel tot aan de muur ongeveer 70-80 cm vrij te houden. Zo zorg je ervoor dat er altijd genoeg ruimte is om comfortabel te zitten en naar achteren te schuiven. Wil je om de tafel heen kunnen lopen terwijl er mensen aan tafel zitten? Houd dan rekening met ongeveer 90 cm.

Onze tafelpoten kunnen op drie verschillende standen onder onze rechthoekige en plat ovale tafels gezet worden. Zo kun je een beetje spelen met het aantal zitplekken aan tafel. Zet je de poten wat verder naar buiten, dan kun je meer mensen naast elkaar kwijt. Zet je de poten juist wat verder naar binnen, kun je makkelijk iemand op de kop kwijt. Het is maar net waar je naar op zoek bent. Onze ovale en ronde tafels hebben één stand voor het frame.

Stap 2: Welke vorm tafelblad is het meest geschikt voor jouw woon- of eetkamer?
De vorm van je tafel hangt natuurlijk ook af van de ruimte die je hebt. Sommige ruimtes zijn bijvoorbeeld gemaakt voor ronde tafels, terwijl het in andere ruimtes simpelweg niet past. Maar hoe weet je nu welke tafel geschikt is voor jouw interieur? Als je de afmetingen van je woonkamer weet, kun je bepalen of een ronde of juist rechthoekige tafel beter past. Zoals ik eerder al zei, kun je makkelijk berekenen hoe veel ruimte je nodig hebt voor je eettafel door 2 x 70-90 cm bij de breedte of diameter van de tafel op te tellen. Voor een rechthoekige of plat ovale tafel met een standaardbreedte van 90 cm heb je dus 230-270 cm in de breedte nodig. De lengte van de tafel kies je natuurlijk zelf. Voor een ronde tafel van 140 cm heb je 280-320 cm nodig. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is een ronde tafel dus niet altijd handiger in een kleine ruimte.

Je kunt ook kijken naar de vorm van je woonkamer. Heb je bijvoorbeeld een vrij vierkante ruimte, dan kun je waarschijnlijk mooi een ronde tafel kwijt. Heb je juist een smallere, rechthoekige ruimte, dan kun je waarschijnlijk makkelijker een rechthoekige of plat ovale tafel kwijt. Als je een smallere woonkamer hebt, kun je overwegen om een rechthoekige of plat ovale eettafel te combineren met een eettafelbank. Je kunt deze makkelijk tegen de muur aanzetten, waardoor je niet alleen ruimte bespaart, maar ook een meer open gevoel creëert.

Stap 3: Welk materiaal is het meest geschikt?
De keuze voor het materiaal van het tafelblad is enerzijds natuurlijk een kwestie van smaak. De keuze is echter ook afhankelijk van je levensstijl. Heb je bijvoorbeeld kinderen? Dan is een eikenhouten tafel met natural of natural light afwerking de meest geschikte keuze. Deze tafel is namelijk het minst krasgevoelig, mede dankzij de meerdere lagen hardwax olie die de tafel beschermen. De tafel is ook makkelijk te onderhouden.

Wil je graag een houten tafel, maar vind je eikenhout te licht? We hebben ook gerookt eiken en notenhout. Deze tafels zijn wel krasgevoeliger, omdat ze zijn beschermd met een natuurlijke lak. Heb je al een houten vloer en wil je daarbij liever geen houten eettafel? Dan kun je ook voor zwarte beits of witte lak kiezen. (Let op: deze zijn ook krasgevoeliger dan hardwax olie). Je kunt ook kiezen voor HPL. HPL heeft een iets modernere uitstraling, omdat het materiaal zeer glad is. Met een wondersponsje kun je wel gemakkelijk krassen verwijderen.

Stap 4: Welk frame past in jouw interieur?
Het kiezen van het juiste ontwerp is grotendeels een kwestie van smaak. Wat vind je mooi? En wat past bij de rest van je interieur? Er zijn natuurlijk wel zaken waar je rekening mee kunt houden. Wil je bijvoorbeeld een eenvoudig frame, of juist een uitgesproken frame? Wil je dat de tafel de aandacht trekt, of wil je dat de tafel rust en eenvoud uitstraalt? We hebben verschillende frames in onze collectie die allemaal een andere uitstraling hebben. Je kunt de frames in onze showroom in Amsterdam bekijken, of op onze website. In onze online configurator kun je direct zien hoe het frame onder jouw gewenste tafelblad staat.

Stap 5: Ontwerp je eigen tafel
Heb je alle stappen doorlopen en ben je klaar om je eettafel te bestellen? Ga dan naar onze online configurator en stel nog één keer helemaal zelf je eettafel samen. Zo kun je alvast zien hoe je eettafel eruit komt te zien en kun je 'm direct bestellen. Twijfel je nog, of wil je de tafel toch liever in het echt zien? Kom dan gerust even langs in onze showroom in Amsterdam. We helpen je daar graag verder. Wil je graag advies over jouw eettafel? Dan kun je ook een afspraak maken voor een (online) interieuradvies.