Onze Utrecht Brand Store is geopend, neem een kijkje

Onze productie

We zijn ons ervan bewust dat elk meubel dat we maken een impact heeft op de planeet. We maken bewuste keuzes in ieder aspect van onze productie: van de materialen waar we mee werken, tot de manier waarop onze producten worden ontworpen, vervaardigd en verpakt. Bij iedere stap kijken we hoe we de milieu-impact kunnen minimaliseren en de levensduur kunnen optimaliseren.

 

Materialen

We willen dat onze meubels zo lang mogelijk meegaan - het liefst voor altijd. Daarom werken we met kwalitatief hoogwaardige materialen. Om onze impact te verminderen proberen we ook zoveel mogelijk te werken met hernieuwbare, herbruikbare, niet-giftige materialen. Maar we zijn er nog niet. We gebruiken bijvoorbeeld voor een deel nog nieuw roestvrij staal en sommige stoffen bevatten nog niet-gerecycled polyester of acryl. We zijn druk bezig om onze materialen te verbeteren, en zijn transparant in het delen van onze keuzes, uitdagingen en successen.
 

Hout

Hout is een hernieuwbaar materiaal dat, zolang het correct wordt beheerd en gekapt, heel duurzaam kan zijn. We werken nauw samen met onze leveranciers om ervoor te zorgen dat het hout dat we gebruiken afkomstig is van een FSC/PEFC gecertificeerde bron. De FSC- en PEFC-certificeringsprogramma's garanderen duurzame bosbouw die de natuurlijke groei van het bos stimuleren en ontbossing tegengaan.

Sinds oktober 2020 is al het hout dat in onze eettafels, salontafels, eettafelbanken, kasten en dressoirs wordt gebruikt voorzien van een FSC/PEFC-certificaat. Ze dragen nog niet allemaal het FSC- of PEFC-logo, omdat onze fabrikanten niet alleen gecertificeerd hout moeten kopen, maar ook een FSC- of PEFC-certificaat voor de handelsketen moeten hebben. Onze ambitie is dat tegen eind 2022 al onze tafels en kasten het FSC of PEFC logo zullen dragen.

LivingBoard

Een van de meest duurzame opties als het gaat om materiaal op houtbasis is LivingBoard - een materiaal gemaakt van houtsnippers en vezels van FSC/PEFC-gecertificeerde bomen. Het wordt geperst en verlijmd met formaldehyde vrije lijm en heeft verschillende certificeringen: Blauer Engel Ecolabel, Cradle to Cradle Silver, QGHW Premium. Living Board is 100% recyclebaar en (bijna) 100% biologisch afbreekbaar. Op dit moment gebruiken we Living Board in onze Amoeba collectie.

Fenix HPL (High Pressed Laminate)

HPL board bestaat uit een dunne plaat HPL op een dikke laag MDF. HPL is een innovatief materiaal gemaakt van papier en thermohardende hars. Het is relatief duurzaam, mede dankzij de zelfherstellende eigenschappen van het materiaal.Eettafels van HPL hebben dan ook een lange levensduur. Helaas is er voor de productie van HPL wel veel papier nodig. 

MDF is een plaatmateriaal dat wordt gemaakt uit geperste houtvezels. Het nadeel van houtvezels in vergelijking met massief hout is dat de koolstofdioxide niet in het hout opgeslagen blijft en vrijkomt wanneer het wordt versnipperd. Toch is het materiaal relatief duurzaam omdat het lang meegaat, zelfs bij intensief gebruik. Daarom hebben we besloten het voor nu in onze collectie te houden terwijl we blijven zoeken naar alternatieve materialen.

Staal

Staal wordt veel gebruikt in onze collectie. Het is een recycleerbaar materiaal, wat betekent dat het staal in beschadigde of afgedankte vorm kan worden hergebruikt voor de productie van nieuwe producten. Maar het is geen regeneratief materiaal. Staal put natuurlijke bronnen uit en stoot bij de productie veel broeikasgassen uit. We letten er op dat we tijdens het productieproces nooit meer gebruiken dan nodig is om restafval te voorkomen. Daarnaast proberen we bij het ontwerpen van nieuwe producten het gebruik van staal te vermijden en alternatieve, regeneratieve oplossingen te vinden.

Om staal te coaten gebruiken we een poedercoating, wat milieuvriendelijk is omdat er geen schadelijke stoffen vrijkomen tijdens het coatingproces. De poedercoating maakt het staal bestand tegen krassen en slijtage, zodat de levensduur van het materiaal wordt verlengd. 

Stoffen

Hoe duurzaam een leverancier te werk gaat, is cruciaal in ons selectieproces. We kiezen er daarom voor om te werken met leveranciers als Kvadrat, die gecertificeerde stoffen aanbieden. Dit zijn stoffen met labels zoals het EU Ecolabel, Greenguard Gold, OEKO-TEX of the Leather Working Group. We zijn momenteel ook onze selectie gerecyclede stoffen aan het uitbreiden: naast onze Facet en Olbia stoffen hebben we nu ook twee andere gerecyclede stoffen, namelijk Soil en Regain van Fabraa. Alle stoffen die niet meer met onze duurzame principes overeenkomen zullen. Zo hebben we bijvoorbeeld recent de Triangle, Uniform Melange, Mosaic 2 en Vintage Leather stoffen uit de selectie gehaald. 

 

Productontwerp

Alles begint bij het ontwerp. We werken zoveel mogelijk met circulaire ontwerpprincipes zoals het gebruik van modulaire elementen die makkelijk te monteren en demonteren zijn en zo eenvoudige reparaties mogelijk maken. We geven klanten de mogelijkheid hun meubels naar smaak samen te stellen. Dit betekent dat ieder meubel op maat wordt gemaakt om aan de specifieke behoeften van onze klant en hun interieur te voldoen. Dat geeft ons ook de ruimte op bestelling te werken, en zo overtollige voorraden te voorkomen. 

 

Productie

Made-to-order
Al onze meubels zijn made-to-order, wat inhoudt dat alle onderdelen worden geproduceerd op basis van de daadwerkelijke vraag, wat onnodig afval van primaire materialen en overmatige voorraad tegengaat. 

Onze leveranciers
Onze gehele collectie wordt geproduceerd binnen Europa, waarvan een groot deel zelfs in Nederland. We werken nauw met onze leveranciers samen om ook de duurzaamheid van hun productieprocessen te verhogen. Zo kijken we bijvoorbeeld naar hun afvalbeleid, materiaalkeuze, werkomstandigheden en het gebruik van groene energie.

 

Verpakkingen

Reducing plastic
Bijna al onze tafels en een groot deel van onze andere meubels zijn zo ontworpen dat ze in een flat-pack verpakking passen. Een uitzondering hierop zijn enkele frames van onze ronde tafels. Dankzij deze manier van ontwerpen wordt er minder karton gebruikt in de verpakkingen, wat het materiaalgebruik beperkt en optimaliseert dit het transport. We proberen ook de impact van onze kartonnen verpakkingen zo laag mogelijk te houden. Daarom gebruiken we in onze verpakking sinds december 2020 alleen karton dat 100% FSC gecertificeerd is. 

Plastic verminderen
Om onze producten tijdens het transport te beschermen, gebruiken we sterke verpakkingen om het risico op schade zo laag mogelijk te houden. Plastic is een veel gebruikte en beproefde beschermingsmethode in de meubelindustrie. Omdat we verder gaan dan de standaard zijn we een samenwerkingsverband aangegaan met een FSC gecertificeerde verpakkingsleverancier die duurzame oplossingen biedt voor het verpakken van onze tafels en kasten. Samen hebben we de plastic hoekprofielen en beschermingsranden vervangen door kartonnen alternatieven. Ook de piepschuimen platen om de oppervlakte te beschermen zijn vervangen door kartonnen platen wat enkel een heel dun laagje polystyreen bevat om stoten te absorberen. Ons volgende doel is om ook dit laatste beetje plastic te vervangen door een kartonnen “honingraat” inlegwerk.
Hoewel we trots zijn op onze oplossingen voor het verpakken van onze tafels en kasten, gebruiken we nog steeds plastic verpakkingen voor de onderdelen van onze andere meubels, zoals banken en stoelen. We zijn dan ook actief op zoek naar duurzamere oplossingen voor deze onderdelen, en hopen hier snel meer positieve veranderingen over te kunnen delen. Tegen 2024 willen we compleet plasticvrije verpakkingen voor al onze producten gebruiken.

 

Levensduur producten

Om de levensduur van onze producten zo lang mogelijk te maken, bieden we verschillende diensten aan en instrueren we de klanten uitgebreid over het onderhoud. 

Onderhoud
Bij elke aankoop krijgen klanten tips voor het onderhoud van hun product. We bieden ook handige tips aan op onze website, om onze klanten te helpen zo goed mogelijk voor hun meubels te zorgen. 

Reparatie
Hoewel onze meubels op bestelling worden gemaakt en voorzichtig worden behandeld, kan het af en toe voorkomen dat er tijdens het transport, of tijdens gebruik, iets beschadigd raakt. In eerste instantie wordt hier altijd een reparatie voor aangeboden, maar soms kan het zijn dat een meubelstuk vervangen moet worden. In plaats van het beschadigde meubelstuk weg te gooien, nemen we het mee naar onze vaardige ambachtsmannen om het volledig te herstellen. Gerepareerde meubelstukken worden vervolgens bewaard in ons magazijn, tot ze een nieuw huis vinden via ons jaarlijkse reSTORE evenement. 
Heb je een meubelstuk dat gerepareerd moet worden? Neem dan contact met ons serviceteam op voor meer informatie. 

Retour
Aangezien ons meubilair op bestelling wordt gemaakt is, hebben we een non restitutie-beleid. In sommige gevallen is het klanten echter wel toegestaan, in overleg met ons service team, hun aankoop retour te doen. Maar we proberen altijd bewustzijn te creëren bij onze klanten over de impact van een retour, en kijken graag naar alternatieve oplossingen. Net als met reparaties worden teruggenomen meubelstukken in ons magazijn bewaard tot ons jaarlijkse reSTORE evenement, waar we nieuw leven geven aan overgebleven voorraad. 

Hergebruik
Om al onze gerepareerde en geretourneerde producten een nieuw thuis te geven, organiseren we jaarlijks een reSTORE pop-up evenement waar we een nieuwe bestemming vinden voor onze overgebleven voorraad, herstelde onderdelen en geretourneerde producten. Vaak worden bijna alle producten hier verkocht, en de producten die overblijven worden opnieuw in ons magazijn opgeslagen tot het volgende reSTORE evenement, of teruggestuurd naar de originele fabrikant. Zij kunnen het materiaal (voornamelijk hout) terugwinnen voor hergebruik, of, als een laatste redmiddel, het afvalmateriaal gebruiken als energiebron. 

Herstofferen
Onze interieuradviseurs bieden onze klanten hulp bij het op maat ontwerpen van hun meubels, vooral bij gestoffeerde meubelstukken. We willen ervoor zorgen dat welke keuze onze klanten ook maken, het er een is waarmee ze lang tevreden zijn. Toch kan het zo zijn dat iemand op gegeven moment aan iets nieuws toe is. Om deze reden bieden we een herstoffering dienst aan voor bepaalde gestoffeerde producten van Studio HENK. Neem gerust contact op met ons serviceteam voor meer informatie. 

Teruggave
Hoewel onze meubels ontworpen worden om generaties lang mee te gaan, kan het soms zo zijn dat een klant een meubelstuk ontgroeid en een opknapbeurt niet voldoende is. Wij geloven dat het onze verantwoordelijkheid is ervoor te zorgen dat onze producten nooit als afval eindigen. Hoewel we onze klanten aanmoedigen hun Studio HENK product zoveel mogelijk een tweede leven te geven, bieden we ook een teruggave dienst aan. Terug gebrachte producten zullen worden opgeknapt of opgefrist en vervolgens verkocht worden via ons jaarlijkse reSTORE evenement. Wanneer een product niet meer te verkopen is, zal het worden gerecycled met de hoogst mogelijke materiaal terugwinning. 

Mocht je geïnteresseerd zijn in onze teruggave dienst, neem dan contact op met ons serviceteam.