Wij staan voor je klaar. Boek een gratis in-store adviesgesprek.

Natuurlijke materialen


FSC/PEFC-gecertificeerd Europees eiken- en notenhout

We werken waar het kan met eerlijke, duurzame en natuurlijke materialen van de hoogste kwaliteit. We stellen strenge eisen aan de kwaliteit van onze materialen. We willen namelijk zeker weten dat het materiaal jarenlang meegaat. Daarnaast willen we het milieu zo min mogelijk belasten. Daarom werken we bijvoorbeeld met notenhout en eikenhout uit Europese bosbouw, met een FSC- of PEFC certificaat.

Hout is een zeer duurzaam materiaal, omdat het CO2 vasthoudt. Bomen halen CO2 uit de lucht en slaan dit op. Als je deze bomen kapt, blijft de CO2 gevangen in het hout. Zo wordt een eikenhouten tafel als het ware een opslagplaats voor CO2. Het is natuurlijk wel belangrijk dat er voor elke gekapte boom nieuwe geplant wordt. Daarom werken we met FSC- en PEFC-gecertificeerd eiken- en notenhout. Dit hout is afkomstig uit duurzame bosbouw – een manier van bosbouwen waarbij niet zomaar bomen worden gekapt, maar op zorgvuldige wijze wordt gekeken welke bomen gekapt kunnen worden. Bij duurzame bosbouw worden ook altijd bomen terug geplant. Deze bomen halen weer CO2 uit de lucht en slaan dit op. Als we hier weer houten meubels of andere duurzame producten van maken, wordt er uiteindelijk steeds meer CO2 opgeslagen.
 

FSC/PEFC-gecertificeerd Accoya 

Wij gebruiken Accoya hout voor onze buitenmeubels omdat het goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Dit materiaal is afkomstig uit snelgroeiende en overvloedig beschikbare FSC-gecertificeerde bossen. Accoya is een geacetyleerde houtsoort; dat wil zeggen dat het een milieuvriendelijke behandeling ondergaat waardoor het materiaal een levensduur van ongeveer 50 jaar krijgt (duurzaamheidsklasse 1).


FSC/PEFC-gecertificeerd Iroko

Iroko hardhout is net als Accoya hout goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Deze houtsoort vindt zijn oorsprong in FSC-gecertificeerde bossen in Zuid-Afrika. Deze bossen worden duurzaam beheerd om ervoor te zorgen dat er op de lange termijn geen bos verloren gaat en dat de lokale gemeenschap en de inheemse wilde dieren worden gerespecteerd. Leer hier meer over hoe dit wordt bereikt. Iroko heeft een lange levensduur van ongeveer 25 jaar (duurzaamheidsklasse 1-2)
 

Alternatieve materialen

 

Livingboard

We doen veel onderzoek naar alternatieve materialen, die zowel in gebruiksduur als in milieuvriendelijkheid extreem duurzaam zijn. De collectie bestaat uit een eettafel en een salontafel en is gemaakt van restmateriaal dat met deze collectie een nieuwe bestemming krijgt. “Door een kleine duurzame collectie te maken, kunnen we onderzoeken hoe we de gehele levenscyclus van onze collectie kunnen verbeteren”, zegt creative director en ontwerper Xander Albers.

De meubels zijn gemaakt van Living Board – een duurzaam plaatmateriaal dat bestaat uit houtsnippers en -vezels afkomstig van FSC-gecertificeerde bomen. De collectie is, net als de rest van de meubels van Studio HENK, gemaakt om jarenlang mee te gaan. Als het meubel uiteindelijk aan het einde van haar levensfase komt, kan het meubel afgebroken of gerecycled worden. Het meubel is 100% recyclebaar en (bijna) 100% biologisch afbreekbaar.
 

Fenix HPL

Wil je liever geen eiken- of notenhouten tafel, dan is HPL een mooi alternatief. HPL, of High Pressed Laminate, is een innovatief materiaal dat bestaat uit papier en thermo-hardende hars. HPL is relatief duurzaam, mede dankzij de zelf-herstellende eigenschappen van het materiaal. Meubels van HPL kunnen jarenlang meegaan. Helaas wordt er voor HPL wel veel papier gebruikt. HPL tafels bestaan uit een dunne HPL-plaat op een laag MDF. MDF is een plaatmateriaal dat bestaat uit kleine houtvezels, afkomstig van bomen uit duurzame bosbouw. Het nadeel van houtvezels ten opzichte van massief hout is dat de CO2 die in het hout zit vrijkomt bij het versnipperen van het hout. We zijn momenteel hard aan het werk om onze ecologische voetafdruk in kaart te brengen, zodat we onze CO2-uitstoot kunnen verkleinen en hetgeen dat we uitstoten kunnen gaan compenseren.
 

Staal

Staal is een materiaal dat niet alleen een lange levensduur heeft, maar ook gerecycled en verder recyclebaar is. Zo krijgen beschadigde meubels  die niet meer hersteld kunnen worden een tweede leven. Tijdens het productieproces wordt ook nooit meer staal gebruikt dan nodig is, waardoor er geen restafval is. Het gerecyclede staal dat we gebruiken wordt bedekt met een laag poedercoating. Dit is een poeder dat zeer milieuvriendelijk is, omdat er tijdens het coatingproces – in tegenstelling tot bij lak – geen schadelijke stoffen vrijkomen. Daarnaast is poedercoating zeer goed bestand tegen krassen, stoten en slijtage.
 

Stoffering

We werken graag met partners die zich bezighouden met een duurzame toekomst, zoals Kvadrat. Daarom hebben we verschillende stoffen van Kvadrat opgenomen in onze uitgebreide stofcollectie. We hebben er bewust voor gekozen om alleen de duurzame stoffen van Kvadrat op te nemen. Deze stoffen hebben allemaal het Europese milieukenmerk EU Ecolabel.  

Stoffen

Koop je één van onze gestoffeerde meubels? Dan kun je zelf je favoriete stof kiezen. Ontdek hier met welke duurzame stoffen we onze collectie hebben uitgebreid.

  • Camira Hemp: Een natuurlijk afbreekbare stof gemaakt van een blend van 60% wol en 40% hennep.
  • Camira Oceanic: Volledig gemaakt van gerecycled plastic, incl. plastic afval van land en uit oceanen. Dit plastic wordt gebruikt om SEAQUAL-garen van te maken.
  • Textaafoam Soil: Een sterkte en slijtvaste stof, gemaakt van gerecyclede RPET-flessen (60%) en PES (40%).
  • Textaafoam Regain: De stof is gemaakt van 100% synthetisch polyester en is zeer sterk en slijtvast.
  • Kvadrat Re-wool: Gemaakt van 45% gerecyclede wol van Kvadrat's productieoverschot in het Verenigd Koninkrijk.

Wij bieden ook wollen stoffen, leer en synthetische stoffen aan. We zijn blij dat we nauw samenwerken met partners die net als wij duurzaamheid erg belangrijk vinden. We hebben een uitgebreide selectie stoffen van Kvadrat - allemaal met het Europese EU Eco Label.