Natuurlijke materialen


Europees eikenhout & notenhout


We werken waar het kan met eerlijke, duurzame en natuurlijke materialen van de hoogste kwaliteit. We stellen strenge eisen aan de kwaliteit van onze materialen. We willen namelijk zeker weten dat het materiaal jarenlang meegaat. Daarnaast willen we het milieu zo min mogelijk belasten. Daarom werken we bijvoorbeeld met notenhout en eikenhout uit Europese bosbouw.

Hout is een zeer duurzaam materiaal, omdat het CO2 vasthoudt. Bomen halen CO2 uit de lucht en slaan dit op. Als je deze bomen kapt, blijft de CO2 gevangen in het hout. Zo wordt een eikenhouten tafel als het ware een opslagplaats voor CO2. Het is natuurlijk wel belangrijk dat er voor elke gekapte boom een nieuwe geplant wordt. Daarom werken we met FSC- en PEFC-gecertificeerd notenhout. Dit hout is afkomstig uit duurzame bosbouw – een manier van bosbouwen waarbij niet zomaar bomen worden gekapt, maar op zorgvuldige wijze wordt gekeken welke bomen gekapt kunnen worden. Bij duurzame bosbouw worden ook altijd bomen terug geplant. Deze bomen halen weer CO2 uit de lucht en slaan dit op. Als we hier weer houten meubels of andere duurzame producten van maken, wordt er uiteindelijk steeds meer CO2 opgeslagen.

We kunnen helaas nog niet garanderen dat al het eikenhout FSC- of PEFC-gecertificeerd is. Daarom laten we bomen planten in duurzame bosgebieden. We streven ernaar om vanaf eind 2021 alleen nog maar met FSC-gecertificeerd hout te werken.

Fenix HPL


Wil je liever geen eiken- of notenhouten tafel, dan is HPL een mooi alternatief. HPL, of High Pressed Laminate, is een innovatief materiaal dat bestaat uit papier en thermo-hardende hars. HPL is relatief duurzaam, mede dankzij de zelf-herstellende eigenschappen van het materiaal. Meubels van HPL kunnen jarenlang meegaan. Helaas wordt er voor HPL wel veel papier gebruikt. HPL tafels bestaan uit een dunne HPL-plaat op een laag MDF. MDF is een plaatmateriaal dat bestaat uit kleine houtvezels, afkomstig van bomen uit duurzame bosbouw. Het nadeel van houtvezels ten opzichte van massief hout is dat de CO2 die in het hout zit vrijkomt bij het versnipperen van het hout. We zijn momenteel hard aan het werk om onze ecologische voetafdruk in kaart te brengen, zodat we onze CO2-uitstoot kunnen verkleinen en hetgeen dat we uitstoten kunnen gaan compenseren.
 

Staal


Staal is een materiaal dat niet alleen een lange levensduur heeft, maar ook recyclebaar is. Zo krijgen beschadigde meubels  die niet meer hersteld kunnen worden een tweede leven. Tijdens het productieproces wordt ook nooit meer staal gebruikt dan nodig is, waardoor er geen restafval is. Het staal dat we gebruiken wordt bedekt met een laag poedercoating. Dit is een poeder dat zeer milieuvriendelijk is, omdat er tijdens het coatingproces – in tegenstelling tot bij lak – geen schadelijke stoffen vrijkomen. Daarnaast is poedercoating zeer goed bestand tegen krassen, stoten en slijtage.
 

Stoffering

We werken graag met partners die zich bezighouden met een duurzame toekomst, zoals Kvadrat. Daarom hebben we verschillende stoffen van Kvadrat opgenomen in onze uitgebreide stofcollectie. We hebben er bewust voor gekozen om alleen de duurzame stoffen van Kvadrat op te nemen. Deze stoffen hebben allemaal het Europese milieukenmerk EU Ecolabel.