Bezoek een verkooppunt bij jou in de buurt
Ga terug naar overzicht

Wilder Land stimuleert Nederlandse biodiversiteit met (on)kruidenthee

Het gaat slecht met de Nederlandse biodiversiteit; de media staat er bol mee. Matthijs en Daan, van Wilder Land, bedachten een manier om de insecten een handje te helpen door (on)kruidenthee te maken. Wij spraken Matthijs Westerwoudt over het belang van biodiversiteit, de missie van Wilder Land en wat je zelf kunt doen om je steentje bij te dragen. 

Waarom is het nodig om de Nederlandse biodiversiteit te helpen?
In Nederland bungelen we onderaan de lijst als het gaat om biodiversiteit in Europa – we zijn ook wel kampioen ‘biodiversiteitsverlies’. Waar we ook kampioen in zijn is landbouw: en hoe intensiever de landbouw, hoe minder ruimte er overblijft voor de natuur. Maar liefst 65% van ons land is landbouwgrond en dat is dus grond waar een boer geld mee wilt verdienen. Logischerwijze richt de boer deze grond zo efficiënt mogelijk in en hij verdient geen geld met onkruid en inheemse planten, dus die zul je er niet vinden. Maar nu is het zo dat inheemse planten en onkruid juist heel goed zijn voor de biodiversiteit, omdat vlinders en bijen daarop afkomen. Je maakt een bij niet blij met maïs of één type soort gras en dat is nou precies waar de boeren in Nederland wél geld mee verdienen. Hierdoor gaat de biodiversiteit in Nederland keihard achteruit. In de afgelopen 30 jaar zijn we 75% van onze insecten verloren, dus zitten we in een hele negatieve spiraal. Daarom is het zo interessant en nodig om te onderzoeken hoe we dat tij kunnen keren en van achteruitgang van biodiversiteit naar herstel kunnen gaan, omdat we met z’n allen mega afhankelijk zijn van de natuur. Zonder bijen geen bestuiving van de gewassen en wat blijft er dan over voor ons om te eten? Niks! 

Matthijs, wat is je achtergrond en hoe ben je op het idee gekomen om Wilder Land samen met Daan op te richten?
Daan en ik hebben beiden een achtergrond in psychologie en bedrijfskunde en Wilder Land zijn we eigenlijk gestart vanuit een ondernemingsperspectief. Voor ons was het lang de vraag wat voor bedrijf we precies wilden oprichten, maar één ding was zeker: het moest een bedrijf zijn waarbij natuurherstel voorop stond en dus bedachten we een verdienmodel dat zou bijdragen aan de Nederlandse boeren en biodiversiteit. Door herstel als uitgangspunt te nemen werkt het eigenlijk zo: hoe beter je wordt en hoe meer producten je verkoopt, hoe positiever dat is voor de natuur. Hoe mooi is dat? 

Jullie werken samen met boeren uit het hele land, omdat zij zo’n 65% van het Nederlandse bodemoppervlak beheren. Jullie zaaien op de randen van hun akkers en weilanden. Hoe selecteren jullie de boeren waar jullie mee samenwerken? 
Goed nieuws, want in principe kunnen alle boeren meedoen. En ze willen ook meedoen, want er is op dit moment zelfs een wachtrij. Dit komt omdat wij ervoor zorgen dat de boeren betaald krijgen voor het stukje land dat zij afstaan om onkruid en inheemse planten te groeien. Hoe meer thee wij verkopen, hoe meer boeren mee kunnen doen en hoe meer wij de biodiversiteit in Nederland stimuleren. 

Stel je hebt een mooie, grote tuin of een klein stads balkonnetje: wat kan je zelf doen om je steentje bij te dragen aan de Nederlandse biodiversiteit?
Allereerst een stukje in je tuin gewoon laten verwilderen: laat het onkruid zijn gang gaan. Voordeel hiervan is dat je hier geen zaden en planten voor hoeft te kopen, maar de natuur letterlijk zijn werk kan laten doen. Daarnaast is het goed om biologische, wilde, inheemse planten te zaaien. Je zult zien dat er vanzelf heel veel insecten op af komen. We hebben zelf ook een zakje met zaadjes samengesteld waarmee je je tuin of balkon kunt laten verwilderen of uiteindelijk zelfs (on)kruidenthee mee kan zetten. De zaadjes kunnen het hele jaar door geplant worden; de enige voorwaarde is dat het niet te droog of te nat moet zijn.

Ook zin om je tuin aan te pakken? Kom dan langs vanaf 3 juni in één van de Studio HENK winkels om onze Elements Outdoor collectie te bekijken, (on)kruidenthee te proeven en een gratis zakje met Wilder Land zaadjes te ontvangen. Via de QR code op de verpakking zie je welke plantjes hier allemaal in verstopt zitten en ontdek je ook hoe je hier uiteindelijk je eigen thee mee kan zetten. Wil je meer weten over Wilder Land? Bekijk hier dan de webshop om hun verrukkelijke (on)kruidenthee te proeven.