Dutch Design Week

Studio HENK & Dutch Design Week - Studio HENK was present met het hele team op de Dutch Design Week! Een super dag met het nieuwste van het nieuwste op het gebied van design en toegepaste vormgeving door heel Eindhoven heen. Met het enorme aanbod op de Design Week was het lastig keuzes maken dus zijn we begonnen bij Piet Hein Eek, wat eigenlijk nooit teleurstelt. We waren hier vooral onder de indruk van de Young Designer and Small Studio Exhibition in de galerieruimte. Een interessante mix met werk van opkomende ontwerpers en kunstenaars was bij elkaar geplaatst in een grote donkere installatie met ronde ruimtes.

Inspirerende materialen - Vervolgens gingen we door naar de Kazerne wat we een echt hoogtepunt vonden. De installatie van Maarten Baas met stoeltjes omringd met toeters was te gek en de afdeling met Embracing Exchange zette ons aan het denken over de mogelijkheden van alledaagse materialen. Hier draaide het om de relaties en creatieve uitwisseling tussen Nederlands en Duitse ontwerpers, makers en culturele instituten. De Limburg Designers hadden door specifieke materiaaleigenschappen te combineren interessante ontwerpen mogelijk gemaakt, zoals bijvoorbeeld grote zwevende terrazzo banken maar ook onverwoestbare Limburgse spijkerbroeken.

Oude & nieuwe techniek - Bij de Embassy of Robot Love was alles gericht op de ontwikkeling van nieuwe technieken en verkenning van de toekomst. Robots kwamen op je af gereden en gingen met je in gesprek, terwijl ze wilden weten wat je ervan vond als zij je boodschappen voortaan zouden doen, of de zorg voor je oma op zich zouden nemen. Bij de VDMA was de toekomst ook het grootste thema, maar wel in combinatie met oude technieken zoals borduurwerk, het met de hand bewerken van hout en onze menselijke interactie met het weer, landschap en tijd. Je kon goed zien op welke manier het conventionele was vermeden om het alledaagse een nieuwe draai te geven en tot nieuwe oplossingen te komen. Prachtig waren ook de kleine kunstwerkjes op postkaart grootte van POST MODERN.

Waardevolle inventiviteit - Sectie C tot slot begon veelbelovend maar verzandde nogal naarmate het einde vorderde. Gelukkig waren er poffertjes en het werk van Dave Hakkens die zelf een machine heeft gebouwd om plastic te recyclen. Niet alleen met een super mooi gemarmerd uiterlijk, maar ook met bouwtekeningen die gewoon online staan om de machine zelf te maken van universele materialen en eenvoudige gereedschappen. Een topontwerp wat van afval waardevolle producten maakt. Zulke inventiviteit, daar houden we van bij Studio HENK. Volgend jaar weer!

Terug naar overzicht